TIPS FRÅN FOTTERAPEUTEN!

SKOR

Fötterna "växer" faktiskt 1-2 storlekar under en livstid, vilket är viktigt att tänka på när du köper nya skor. Fötterna blir även en hel storlek strörre under sommaren.

Det är lätt hänt att man väljer den storlek man brukar ha, av gammal vana. Det är viktigt att längd, bredd och höjd blir den rätta för just din fot. Det ska finnas 0,5 - 1 cm över fram i tån på dina nyinköpta skor. Yttersula ska vara stabil och inte kunna vridas runt som en trasa.

 

SULOR

Bra sulor är lika viktiga som bra skor! Fötterna utsätts för högt tryck av kroppsvikten under hela livet och kan behöva hjälp genom det stöd och stötdämpning som sulor kan erbjuda.

Ont i hälen behöver inte alltid vara en utvecklad hälsporre. Vid smärta i hälen brukar mjuka skor eller mjuka sulor lindra den akuta smärtan. Skoinlägg som ger stöd i hålfot ger en betydligt större avlastning på hälen och kan korta sjukdomstiden.

 

FOTVÅRD

Fila inte fötternas förhårdnader för ofta, det räcker med en gång i veckan. Fila varsamt och inte för mycket varje gång. Slipar man hårt och mycket kan det ge upphov till mer förhårdnader. Hygienen är A och O. Fötterna ska tvättas med tvål, även mellan tårna, inte bara sköljas när man duschar. Glöm inte att torka även mellan tårna.

Smörj gärna fötterna regelbundet. Karbamid i fotkrämen mjukar upp huden/förhårdnader och fett är extra bra vid sprickor. Smörj inte mellan tårna om du har fotsvamp, eftersom det blir för fuktigt.

 

TORRA FÖTTER

Det räcker ofta med att man smörjer in de rena fötterna regelbundet. Vill du ta riktigt bra hand om dina fötter bör du ge fötterna ett skönt fotbad, fila bort torr hud och avsluta med en bra fotkräm. Vid torr hud använd krämer som återfuktar och har du sprickor behövs en fet salva. Talgproduktion och den fuktbindande förmågan blir sämre med åren.

 

FOTPROBLEM

Hallux Valgus: Stortå som vrider sig innåt mot de andra tårna och en knöl bildas på stortåleden. Detta innebär ofta smärta och problem att bära skor. Hallux Valgus kan uppstå av ärftliga orsaker men även uppkomma om man använder för trånga, spetsiga skor. För att lindra smärtan kan skydd med gelkudde användas för att minimera trycket på leden. Extra rymmliga skor underlättar också. Nattetid kan Hallux nattstöd användas för att räta upp tåleden och på så sätt lindra smärta.

I tidigt skede kan gymnastik av tån hjälpa. TIPS! Promenera med hopknipna tår utan skor.

Hammartå: Beror på nedsjunket fotvalv eller för trånga skor. Pelott kan vara bra vid hammartå, men tänkt på att rätar man ut tån tar den större plats och man kan behöva en större sko.

Nageltrång: Uppsök fotterapeut eller vårdcentral. Förebyggande: Nageltrång kan uppstå när kanten på nageln växer in i skinnet på tån. Det är viktigt att klippa naglarna rakt över och inte för kort. Nagelns kant ska vara utanför nagelbädden. Använd en rak nagelsax och fila sedan de vassa hörnen med en nagelfil. Undvik för trånga skor eller strumpor. För att lindra smärtan vid nageltrång kan gelprodukter användas för att minska trycket på tårna.

Vårtor: Fila inte på vårtor. Det är bättre att skära eller dra bort hud för att minska spridningsrisk. Effektiva vårtmedel finns att köpa som hjälper både mot hand- & fotvårtor.

Artros: Förslitning i leden.

Gikt/artrit: Ledinflammation som beror på överskott av urinsyra.

Fotsvamp: Hygienen är A och O. Fötterna ska tvättas med tvål, även mellan tårna, inte bara sköljas när man duschar. Glöm inte torka även mellan tårna. Använd strumpor i naturmaterial som bomull, ull eller bambu. Byt strumpor varje dag och tvätta strumporna i 60°, helst ut och in. Tänk på att skorna ska torka, använd helst flera par. Även om man kurerat fotsvamp kan nagelsvamp finnas kvar.

Liktorn: Anses vara orsakade av långvarit tryck utifrån. Kan avhjälpas genom byte till rymmligare skor eller tryckavlastande ringar. Svårare fall kan behandlas med huduppluckrande preparat. Mjukgörande salvor ger också bra effekt. Snabbverkande medel finns att köpa som behandlar liktornar på djupet.

 

Nagelsvamp: Kan vara svår att bli av med. Man kan prova att behandla med olika medel som finns att tillgå t ex BioCool medicinskt fotbad, art nr 6060. Tänk på att det är viktigt att tvätta strumporna i 60° och gärna ut och in för att de inte ska "smitta".

 

Ont i hälen: Det behöver inte alltid vara en fullt utvecklad hälsporre trots att hälen gör ordentligt ont. Ofta börjar det med att bindväven under foten blir överansträngd och kanske inflamerad. Det kan resultera i att det gör ont i hälen eller på annat ställe i foten. Vid akut smärta i hälen brukar det kännas skönt med en mjuk sko eller mjuka sulor. Det är lättare att gå på något mjukt än något hårt. Se mjuka hälsulor.

Men stöd i hålfoten ger en betydligt större avlastning och kan korta sjukdomstiden. Se sulor.

Man kan också använda en kompressionssocka som hjälper vid: 1. Hälsporre 2. Svullen /fot. 3. Hälsene-inflamation 4. Hälsmärta. Läs mer under artikelnr 0212.

Under natten påbörjas läkningen i bindväven under foten. Senan drar ihop sig en aning och därför kan det första steget man tar på morgonen göra mycket ont, eftersom den "spricker upp" igen. Används strumpa, art nr 915 under natten sker läkningen rätt. Man kan också prova att ytterst försiktigt tänja tårna uppåt innan man tar det första steget på morgonen.