Hallux valgus fötter

Hallux valgus

Sned stortå, eller hallux valgus som det heter på latin är ett relativt vanligt förekommande problem hos båda könen men det är betydligt vanligare hos kvinnor. Tillståndet innebär att stortåleden förändras och tån vinklas mer eller mindre snett in mot övriga tår och samtidigt bildas oftast en knöl vid stortåleden. Denna knöl gör i sin tur att framfoten blir bredare än tidigare och knölen kan påverkas av tryck och skav om skorna är för trånga.

På sikt kan det här innebära smärtsamma tillstånd med inflammation av de slemsäckar som finns i leden. Många har dock hallux valgus utan smärtproblematik, då kan problemet vara främst estetiskt och kanske dessutom göra det svårt att välja skor som passar den breda foten och att hitta strategier och knep som minskar risken för att snedställningen förvärras över tid.

Skor för hallux valgus

När det gäller hallux valgus är det absolut viktigaste att försöka bära så sköna skor som möjligt. Skor för hallux valgus bör vara något bredare (framförallt framtill vid tårna) samt är det en fördel om de är gjorda i ett mjukt och gärna töjbart material. Ett gott tecken på att du valt rätt skor är att de inte framkallar någon smärta samt att knölen vid stortån inte är röd och öm när du tar av dig skorna. Undvik gärna högklackat också eftersom det ökar trycket på framfoten vilket är negativt för dig med hallux valgus. Med hjälp av ett par hallux valgus skor kan du förebygga smärta och rodnad, samt lindra redan befintliga problem.

Skor vi rekommenderar:

-21%
Det ursprungliga priset var: 1 699 kr.Det nuvarande priset är: 1 349 kr.
Se fler bra skor

Bra sandaler för hallux valgus:

-31%
Det ursprungliga priset var: 1 595 kr.Det nuvarande priset är: 1 095 kr.
Se fler bra sandaler

Fler hjälpmedel mot hallux valgus

Mycket handlar om att avlasta problemområdet så mycket det bara går till vardags. Eftersom hallux valgus ofta hänger ihop med att den främre delen av foten sjunkit ihop lite kan det vara bra med inlägg i skon. Det finns hallux valgus skydd som är direkt anpassade just för att avlasta trycket över leden. För att minska snedställningen finns olika typer av tåspridare som hjälper till att räta ut tårna. Det kan vara i form av mjuka silikonkuddar som placeras mellan tårna, specialgjorda strumpor eller stabila stödskenor som bärs nattetid.

Vid problem på kringliggande tår kan också speciella tåskydd vara till hjälp för att minska skavet på tårna när de riskerar att hamna ovanpå varandra.

Produkter vi rekommenderar:

Motverka pronation

Pronation är ett begrepp som handlar om hur foten belastas i rörelse, var kroppsvikten hamnar på foten när man går eller springer till exempel. Den som har överpronation belastar framfoten mer än normalt och kan behöva pronationsstöd i skorna. Pronationsstöd kan finnas inbyggt i vissa skomodeller eller så får det åstadkommas med pelotter som direkt avlastar den främre trampdynan och därmed också stortåleden. Det finns särskilda pronationssulor som kan läggas i favoritskorna. Det finns också pelotter som kan fästas i sandaler eller liknande om man har behov av det.

Bra övningar för hallux valgus

  1. Greppträna med tårna går utmärkt att göra med hjälp av en vanlig handduk. Lägg den på golvet och försök sedan med tårnas hjälp nypa in den genom att kröka tårna omväxlande tills hela handduken är insamlad. Det går att göra liknande övningar med hjälp av en boll som rullas med hjälp av tårna.
  2. Stretcha och sträcka handlar om att räta ut tån eller tårna försiktigt med hjälp av massage eller genom att använda hjälpmedel. Ett bra tips är att använda en vanlig gummisnodd som sätts runt stortårna och sedan drar man försiktigt fötterna i sidled, spänner gummisnodden och stretchar samtidigt tårna på ett mjukt sätt. Det är viktigt inte ta i för mycket, det ska absolut inte göra ont. Denna övning är utmärkt att göra i TV-soffan för övrigt.

Symptom på hallux valgus

Symptomen kan särskilt inledningsvis vara rätt blygsamma och medför inga särskilda problem mer än att tån inte är lika rak som tidigare. Det kan också synas en mindre utbuktning vid leden. Redan i detta läge är det ändå bra att ta tag i det för att minska utvecklingen i möjligaste mån och det absolut första man bör göra är att se över vilka skor som passar bäst. Undvik sådana som trycker och skaver på stortåleden. Välj gärna mjuka och lite bredare skor än tidigare.

De vanligaste symptomen

  • Snedställd stortå och bredare framfot
  • Skorna trycker på nya ställen
  • En knöl syns vid stortåleden
  • Smärta och kanske också ömhet eller tryckskador på intilliggande tår

Varför får man hallux valgus?

Det finns lite olika skolor här, en del talar om ärftlighet andra om trånga skor. Sanningen ligger troligen någonstans mittemellan. Vad gäller ärftligheten så kan benägenheten att utveckla hallux valgus vara större i familjer där många uppvisar hallux valgus. Dåliga, trånga eller högklackade skor kan öka risken och även förvärra symptom hos den som redan börjat få sned stortå.

I folkslag där man ofta går barfota är hallux valgus mycket ovanligt så visst påverkar skorna. Titta på en liten småbarnsfot så syns det tydligt att formen är annorlunda särskilt vad gäller tårnas, och kanske framför allt stortåns spretande.

Operera hallux valgus

Operationen innebär att man sågar bort en del av benet och sedan fixerar med skruv för att räta upp tån. Konvalescensen är lång och det krävs träning för att uppnå så bra resultat som möjligt efteråt.

När ska man operera?

Det finns inget enkelt svar på den frågan, det är inte ens säkert att operation är bästa lösningen alla gånger. Det kan finnas goda möjligheter att hålla sin hallux valgus under kontroll med hjälp av tidiga insatser och kloka val av skor så snart symptomen börjar visa sig. Vid svåra smärttillstånd och grov snedställning av leden kan operation möjligen förbättra situationen, men det kan i stället uppstå biverkningar i form av stelhet, svårighet med balans och kanske också stickningar i foten även om det naturligtvis inte drabbar alla.

Sjukskrivningen kan vara upp till ett par månader lång beroende på vilken typ av jobb som ska utföras, och det behövs en hel del rehabilitering efter operation för att återfå en del av rörligheten. En eventuell operation föregås alltid av en noggrann utredning och först bör man försöka med mildare metoder under en längre period.