smörjer in hälsprickor

Hälsprickor – Så blir du av med ömma hälar

Besvären från att ha hälsprickor kan vara mycket varierade. I bästa fall ser det bara lite oestetiskt ut, i värsta handlar det om smärtsamma, djupa hälsprickor. Genom att behandla hälarna hemma kan du snabbt bli av med problemen och förhindra att de återkommer.

Så behandlar du hälsprickor

Hemligheten bakom mjuka hälar är fukt och fett. Du kan reparera hälsprickor genom att smörja in dem med en bra fotkräm regelbundet, helst morgon och kväll. På så sätt återfuktar du huden och gör den mjuk. Det är dock viktigt att skynda långsamt! Om du börjar fila dina torra hälar intensivt eller tar för långa fotbad kan du orsaka mer skada än nytta. Var hellre generös med fotkrämen och låt huden återhämta sig sakta men säkert. Vill du ändå ta bort den torra huden manuellt kan du välja en disksvamps grova sida eller en pimpsten och försiktigt borsta på hälarna efter att du tagit en dusch. Du kan också använda exfolierande fotkräm.

Vilken fotkräm ska jag välja?

Det finns många produkter på marknaden och för att du ska få den bästa, möjliga krämen för dina fötter kan det vara bra att titta på innehållsförteckningen. För optimala resultat behöver du en riktigt fet salva, gärna uppemot 50%, och ordentligt återfuktande egenskaper. Håll utkik efter ämnet karbamid som hjälper huden att binda fukt.

Krämer vi rekommenderar:

Förebyggande åtgärder

För att dina hälar ska förbli mjuka är det viktigt att du bär skor som sitter riktigt bra och inte nöter på huden. Extra bra passform kan du få med inlägg, och det finns mjuka kuddar och specialstrumpor som skyddar ömmande hälar. Så länge du har problem är det bra att undvika alla former av öppna skor eftersom hälens hud behöver stadga och skydd för att kunna läka ordentligt.

Varför får man hälsprickor?

De främsta anledningarna till att du får hälsprickor är att huden blivit för torr och/eller att den utsätts för tryck och skavande. Skor som är för små eller sitter illa är vanliga bovar i dramat, men också att dina hälar blir uttorkade av att de inte hunnit återfukta sig. Vissa löper högre risk att drabbas, exempelvis diabetiker, överviktiga och personer med andra hudproblem som psoriasis eller eksem. Har du börjat få torr hud och inte behandlar den kan det leda till djupa hälsprickor i långa loppet, så sätt gärna igång med fotkräm så fort som möjligt.

Vilka riskerar särskilt att få hälsprickor?

  • Diabetiker
  • Personer med psoriasis
  • Personer med eksem
  • Personer med fotsvampsinfektioner
  • Överviktiga