Skräddarknuta

Skräddarknuta – Så tar du hand om åkomman

Skräddarknuta, även känt som bunionette, är ett tillstånd som medför en böjning på utsidan av lilltån. Utbuktningen gör oftast mycket ont och påverkar både livsstil såväl som vardag. Skräddarknuta är belägen vid lilltåns grundled och uppstår vanligtvis av felställningar. En annan orsak till att man drabbas av problemet kan vara ärftlighet, såväl som ett lågt fotvalv. Även om tillståndet är mycket vanligt kan det vara jobbigt att leva med. Som tur är finns det behandlingar som kan lindra och minska trycket.

Så behandlar du skräddarknuta

Det finns flera sätt som du kan lindra besvären från skräddarknuta på. I första hand rekommenderar vi dig att se till så att du har fotriktiga skor, gärna skor med extra bred tåbox för att minska belastningen på skräddarknutan. Se även till testa skoinlägg för bra avlastning för foten. Rekommenderat är att satsa på skoinlägg med en pelott i främre delen. 

Bra skor för dig med skräddarknuta

Att välja breda och rymliga skor är alltid rekommenderat för dig med skräddarknuta. Skorna behöver vara tillräckligt rymliga för att du ska kunna använda dig av avlastande skydd, t.ex. skoinlägg, och för att dina fötter ska kunna andas ordentligt. Även skor som är specifikt anpassade efter din fot är ett bra alternativ.

Skor vi rekommenderar:

-21%
Det ursprungliga priset var: 1 699 kr.Det nuvarande priset är: 1 349 kr.
-26%
Det ursprungliga priset var: 1 749 kr.Det nuvarande priset är: 1 299 kr.
Se fler bra skor

Skydd utvecklade för skräddarknuta

Med ett skydd utvecklat för skräddarknuta kan du lindra problemen och slippa smärta. Här kan du använda dig av ett mjukt och behagligt gelskydd som du enkelt trät över lilltån.

Gelskydd för lilltåsidan är framtagna för att passa alla fötter och kan användas på både vänster och höger fot.

Operation

Ibland ger inlägg och gelskydd inte den lindring som man önskar. Detta gäller främst i de fall då problemet har blivit för stort. Skräddarknuta kan då komma att kräva en operation – för att på så sätt bli av med besväret. Vid en operation minskas fotens bredd och utbuktningen avlägsnas.

Varför får man skräddarknuta?

Härkomsten av skräddarknuta är ännu inte helt fastställd. Forskning har dock visat att den främsta orsaken till skräddarknuta är en felbelastning av foten. Det kan bero på att stortån inte fungerar som den ska, vilket i sin tur leder till att man undviker att belasta den. Andra orsaker kan vara ärftlighet och ett lågt främre fotvalv.