diabetiker kollar blodsockret

Fötter och diabetes

Det är viktigt för alla människor att ta väl hand om sina fötter, både vad gäller skor och fotvård. För diabetiker är det extra angeläget eftersom sjukdomen kan orsaka nedsatt känsel och försämrad blodcirkulation. Bra fotvårdsrutiner, strumpor med lös resår och mjuka, välsittande skor är alla essentiella ingredienser för optimal omvårdnad.

Bra att veta vid diabetes

Vid både diabetes 1 och 2 finns det mycket du kan göra för att undvika komplikationer. När det kommer till dina fötter är det framförallt sår och sprickor som du behöver undvika eftersom de kan leda till infektioner. Vid diabetes kan du få nedsatt känsel i fötternas nerver och minskad blodcirkulation, vilket gör att skador inte alltid upptäcks i tid. Därför bör du inspektera fötterna dagligen, även om du inte har ont någonstans. En regelbunden fotvårdsrutin är både hälsosam och avslappnande, och i kombination med bra skor och strumpor får dina fötter den kungliga behandling de förtjänar.

Välj rätt skor

Passform och mjukhet är A och O för diabetikerns fötter. Det ska inte klämma eller skava någonstans, och då alla har unika fötter är det viktigt att du får skodon som sitter perfekt. Du kan till exempel behöva skor med bred tåbox, god ventilation och/eller skor utan snörning och sömmar. Materialet och sulorna bör alltid vara mjuka och följsamma, samtidigt som foten inte glider runt i skon. Med inlägg kan du förbättra passformen extra mycket, och mjuka dynor vid hälen kan kännas sköna. Det är också en god idé att ha flera par som du kan växla mellan då det lätt byggs upp fukt och bakterier i skor som används varje dag.

Skor vi rekommenderar:

-21%
Det ursprungliga priset var: 1 699 kr.Det nuvarande priset är: 1 349 kr.
Se fler bra skor

Satsa på sköna tofflor

När du är hemma eller på arbetsplatsen är det fördelaktigt att byta till mjuka tofflor eller sandaler. Särskilt i hemmet kan det vara frestande att gå barfota, men eftersom diabetikerfötter har lägre känsel och högre infektionsrisk är det bäst att undvika. Välj istället ett par riktigt härliga tofflor med tjock, mjuk sula och en stadig passform. Till arbetsplatsen finns det snygga sandaler som gör det lättare att gå och stå. Är golven hala bör du välja tofflor eller sandaler som inte glider.

Tofflor vi rekommenderar:

Glöm inte strumporna

Även om du har världens bästa skor för just dina fötter kommer de inte till sin fulla rätt om du har på dig fel sorts strumpor. Välj alltid strumpor i rätt storlek, och var noga med att de är tillverkade av material som andas, exempelvis bomull, frotté eller bambu. Du bör också vara noga med att använda strumpor med lös resår eftersom den underlättar blodcirkulationen. I kombination med skor med bred tåbox och mjuka material får dina fötter andrum och komfort, och det blir lättare att stå och gå.

Strumpor vi rekommenderar:

Skaffa en skön fotvårdsrutin

Ge dina fötter extra kärlek med en bra, daglig fotvårdsrutin. Det är inte bara bra för fossingarna utan för hela din kropp och ditt välbefinnande. Allt som krävs är ett par minuter, helst morgon och kväll eller åtminstone innan du går och lägger dig. Smörj in fötterna med en återfuktande och mjukgörande fotkräm och massera in den försiktigt i lugn och ro. Se till att komma åt runt tårna, och sätt inte på dig strumpor förrän huden är helt torr. Tycker du att det är skönt med fotbad kan du börja med det, men sitt inte längre än ett par minuter då huden inte får bli för uppluckrad och skör.

Har du torra hälar eller förhårdnader kan du använda en frottéhandduk eller en disksvamps grova sida och försiktigt fila bort död hud lite åt gången. Ta aldrig i hårt och försök inte fila bort allt på en gång då det kan leda till mer skada än nytta. Håll även naglarna kortklippta och rena.

Fotvårdsprodukter vi rekommenderar: