Hälsporre – Bra skor, inlägg & symptom
Har du ont i hälen eller på insidan av foten? Då kan du ha drabbats av hälsporre. Åkomman, som även kallas för plantar fasciit, är vanligt förekommande när foten belastas mer än vanligt. Om du har ökat din träningsmängd eller intensitet kan hälsporren bero på det. Här kan du läsa mer om de vanligaste symptomen, hur du kan behandla hälsporre samt de vanligaste orsakerna.
Innehållsförteckning
Behandla hälsporre
Hälsporre beror på överbelastning och det finns många saker som du kan göra för att komma till bukt med problemen. Här kan du läsa mer om de vanligaste sätten att behandla hälsporre.
Skor för hälsporre
Om du drabbas av hälsporre bör du se över dina skor eftersom de ofta är en bidragande faktor till problemet. Välj skor som är stadiga och som är mjuka under hälen. För att minska risken att hälsporren kommer tillbaka bör du välja väl stötdämpande skor i fortsättningen.
Skor vi rekommenderar:
Inlägg för hälen
Symptom
Hälsporre är vanligt förekommande vid överbelastning av foten. All smärta i hälen och foten är dock inte symptom på hälsporre. Det finns även något som kallas för falsk hälsporre vilket gör att det är viktigt att du identifierar de rätta symptomen.
Vanliga symptom:
- Du har ont under eller på insidan av hälen när du går eller står. Det är framför allt vanligt att smärtan sitter i hälens framkant.
- Smärtan sitter i senfästet, inte i själva hälsporren.
- Det är vanligt att få ont när du stiger upp på morgonen eftersom senan varit obelastad och kall under natten vilket gör att den drar ihop sig.
- Smärtan kan gå över när du har rört på dig en stund.
- Kramp eller sendrag i hålfotsenan.
Falsk hälsporre är också smärta i hälen, men den sitter däremot inte i hälens framkant. Oftast gör det inte heller ont när du stiger upp på morgonen. Istället kan det vara ett muskelfäste eller fettkudden under hälen som är orsaken till smärtan.
Varför får man hälsporre?
Skador till följd av överbelastning beror på att ett visst område, skelett eller ligament belastas mer än det klarar av under en viss period. När hålfotsenan överbelastas kan hälsporre uppstå.
- Ökad belastning. Kanske har du börjat träna en ny sport eller ökat distansen eller intensiteten på din nuvarande sport. Om du har börjat träna oftare än vanligt kan det också leda till överbelastning om kroppen inte ges tid till återhämtning.
- Ökad belastning på hårt underlag, exempelvis löpning på asfalt.
- Viktuppgång vilket i sin tur leder till ökad belastning på hälen.
- Skor med dålig dämpning samt platta eller gamla skor som tappat dämpningsförmågan.
- Onormalt låga eller höga fotvalv.
- Bristning i hålfotsenan.
Förebygga hälsporre
För att förebygga hälsporre och undvika att problemen kommer tillbaka är det viktigt att bygga en stark kropp. Varierad träning med inslag av både styrka och mobilitet är det bästa sättet att bygga upp en stark och funktionell kropp. Eftersom överbelastning är den bakomliggande orsaken är det mycket viktigt att du planerar in återhämtning i träningsschemat, framför allt om du ökat din träningsintensitet eller frekvens. Det är även en bra idé att investera i ett par bra skor redan innan problemen dyker upp. Variera skorna så varierar du även belastningen. Detsamma gäller för olika träningsunderlag. Träna på olika underlag för att undvika belastningsskador som hälsporre.