förhårdnader under fötterna

Tips och råd kring förhårdnader under fötterna

Har du drabbats av förhårdnader under dina fötter är du långt ifrån ensam. Hård hud på exempelvis hälen, tårna eller under foten är något som många drabbas av och det kan vara ganska besvärligt. Som tur är går förhårdnader att behandla hemma, och skaffar du en bra rutin kan du undvika framtida problem. Här ger vi dig tips på hur du enkelt håller fötterna mjuka på bästa sätt.

Trestegsbehandling

Det mest effektiva sättet att behandla förhårdnader under fötterna är att göra det i tre steg. Du kommer behöva några produkter som fuktkräm och något att skrubba eller fila förhårdnaden med – en liten och ytterst värdefull investering i dina fötters hälsa.

Steg 1 – Mjuka upp huden

Börja med att mjuka upp huden med ett fotbad. Sitt inte för länge med fötterna i vatten, bara några minuter, så att din hud blir fuktig men inte börjar bli skrynklig. Om du är diabetiker är det särskilt viktigt att huden inte blir för uppluckrad och att du inte skadar den på något sätt. Ibland kan en återfuktande fotkräm vara att föredra.

Steg 2 – Fila fötterna varsamt

Nu kan du börja fila på de förhårdnader du vill bli av med. Gör det med lätta rörelser och försök inte få bort allt med en gång. Har du känslig hud kan du istället för en fotfil använda en frottéhandduk eller en disksvamps grova sida.

Steg 3 – Återfukta fötterna med mjukgörande kräm

Smörj in fötterna med en specialkräm för förhårdnader och massera dem mjuk och lugnt. Det är bra för både huden och blodcirkulationen. När dina fötter är helt torra kan du sätta på dig strumpor och skor igen.

Produkter vi rekommenderar:

Varför får man förhårdnader?

En förhårdnad är hudens respons på tryck och skavande. Om du till exempel har för trånga skor, går lite snett eller om du utför vissa rörelser som belastar foten bygger huden upp sig till försvar. Det finns flera olika sorters förhårdnader som kan sitta på tårna, hälen eller fotsulan och ju längre de förblir obehandlade desto tjockare och gulare blir de. Har du otur kan du till sist få en liktorn på stället, vilket orsakas av att förhårdnaden börjar gå inåt och bli som en hård, smärtsam knöl under huden.

Förebygg fotförhårdnader

Även om det går att behandla förhårdnader och liktornar är det alltid bäst att undvika att drabbas i första taget. Det allra främsta du bör tänka på är att använda rymliga skor som sitter bra. Har du dålig cirkulation är det extra viktigt att skorna är mjuka mot huden, och eftersom allas fötter och gångstil är individuell bör du aldrig använda en annan persons skor. Bra skor i kombination med vårt trestegprogram kommer ge dig lena, mjuka och mycket tacksamma fötter.

Skor vi rekommenderar: