Hammartå

Hammartå kännetecknas av en, ibland flera, krökta tår som gör att tårna ser ut som en hammare, därav namnet på åkomman. Inte sällan skaver skorna mot tårnas ovansida, vilket kan leda till ömhet, svullnad och i vissa fall smärta.

Symptom på hammartå

Personer som har hammartå har åtminstone en tå som har lagt sig över eller under stortån. Vissa personer kan dessutom ha en sned stortå, vilket kan peka på ytterligare en fotåkomma som kallas hallux valgus.

Att ha hammartå innebär alltså att ha en krökt, eller böjd, tå samt att ovansidan av tån trycks mot skon. Detta i sin tur kan orsaka smärta och i vissa fall molande värk, främst i och runt den drabbade tån. Det är också vanligt med ömmande förhårdnader, så kallade liktornar, och smärta under framfoten. Smärta uppstår vanligtvis i samband med belastning.

Behandling av hammartå

För att underlätta och minska smärtan för dig som lider av hammartå är det minska trycket på dina tår som är av högsta prioritet. Det kan man göra på en rad olika sätt men en bra början är att se till att  använda skor som är rymliga framtill.

Skor vi rekommenderar

Hammartåkudde

Som vi nämnde ovan så är det av högsta vikt att se till att minska trycket på dina tår när du lider av hammartå. Med ett förfotsinlägg speciellt framtaget för hammartår minska du trycket vid spetsen av tån vilket ofta är nyckelfaktor för att minska smärtan.

Fila och smörj in fötterna

Många som drabbats av hammartå vittnar om det välgörande i ett skönt och uppmjukande fotbad. När fötterna fortfarande är mjuka bör du passa på att fila ner förhårdnader som annars kan orsaka smärta när du får på dig skor. Smörj därefter in fötterna med någon form av mjukgörande salva eller kräm och upprepa denna procedur så regelbundet som möjligt.

Produkter vi rekommenderar

Varför drabbas man av hammartå?

Det finns olika orsaker till varför vissa drabbas av hammartå och andra inte. En av orsakerna tros vara alltför trånga skor men då krävs det oftast långvarig användning. Andra kända orsaker är ärftlighet, vilket betyder att en förälder eller släkting har eller har haft hammartå.
 
Om fotvalvet sänks leder det ofta till att en eller flera tår kröker sig. Det är alltid någon av tårna närmast stortån som drabbas, och det är på grund av dess krökta form som de kallas för hammartår.

Hammartå kan också orsakas av att en person har olika långa tår, vilket kan göra så att den längsta tån lägger sig över de kortare tårna. Även hallux valgus kan leda till att en person drabbas av hammartå, då tåleden trycks ut och skaver mot skorna.

Operation av hammartå

För personer med riktigt besvärliga och långvariga problem kan det bli aktuellt med operation. Opererande läkare kan till exempel avlägsna en bit av benet i den drabbade tån. I vissa fall kan det också bli aktuellt att ta bort en bit av eventuella förhårdnader.

Generellt sett sker den här typen av operation med lokalbedövning och man kan oftast åka hem samma dag. Många gånger kan man till och med åka hem direkt efter ingreppet, men då tillsammans med någon form av smärtstillande läkemedel.

Efter operationen kan tån vara lite svullen och öm, vilket gör att vila i högt fotläge rekommenderas de första dagarna. Stygn och förband tas bort omkring fjorton dagar efter operationen, vilket oftast görs av en distriktssköterska. Läkningsprocessen därefter beräknas ta mellan tre till fyra månader.