Kvinna som har ont i trampdynan

Ont i trampdynan

Att någon gång i livet drabbas av smärta i trampdynan är väldigt vanligt. Tillståndet kallas ibland också för metatarsalgia, eller framfotssmärta. Efter smärta i hälen är det den näst vanligaste fotåkomman i Sverige.

Ont i trampdynan drabbar både kvinnor och män i lika hög utsträckning, men ofta av olika anledningar. Kvinnor drabbas i högre utsträckning på grund av vilken typ av skor de har på sig, ofta handlar det om skor med höga klackar. När män drabbas har det ofta grund i arbete där de befinner till fots för länge i kombination med att de har skor som inte dämpar i tillräckligt hög utsträckning.

Symptom

De vanligaste symptomen på metatarsalgia består i vad många beskriver som en brännande, skarp smärta under fötternas trampdynor. Många beskriver vidare att smärtan till största delen lokaliseras runt tå två, tre eller fyra. Smärtan förvärras av att gå, stå eller springa men avtar med vila. En del som drabbas liknar smärtan vid upplevelsen av att gå med en sten i skon. Den absoluta majoriteten av de som drabbas uppger att det mest smärtsamma är att gå barfota.

Behandling

I ett akut skede av smärta i trampdynan är det vila som gäller, ibland i kombination med lättare cirkulationsövningar. För att få bukt med problemet krävs dock i regel fler insatser. De vanligaste formerna av behandling av ont i trampdynan består av vila och rehabträning. När det gäller träningen är det först viktigt att försöka förstå varför skadan har uppkommit. Eftersom en av de vanligaste orsakerna är felaktiga gång- eller löpmönster bör rehabträningen syfta till att förbättra dessa om så är fallet. Det kan göras på flera olika sätt, dels genom fysiska övningar, men också genom att byta skor eller skaffa inlägg. I svårare fall kan tillståndet behandlas med kortisonsprutor och i mer sällsynta fall genom operation.

Bättre skor

Om du drabbas av smärta i trampdynan måste du vara noggrann när du väljer skor. Vår rekommendation är att du ska satsa på en något bredare sko som med fördel även är gjorda i ett töjbart material så att de anpassar sig efter just dina fötter. Högklackade skor ska undvikas, men kan ibland användas tillsammans med inlägg eller andra åtgärder. Förutom att undvika skor med höga klackar ska du också vara försiktig med tunna och platta skor.

Skor vi rekommenderar

Inlägg

Vid smärta i trampdynorna rekommenderas du att använda mjuka inlägg som ger stabilitet och stötdämpning åt fötterna. Inläggen mildrar belastningen på fotvalvet samtidigt som din kroppsvikt fördelas jämnare över fötterna när du rör på dig.

En annan form av inlägg som kan passa bra när du lider av ont i trampdynan är en pelott. En pelott är en form av inläggssula som används för att minska trycket på fotens undersida. Det gör den genom att lyfta upp fotvalvet. Pelottsulor är ofta ett bra alternativ i ett tidigt stadium för att kunna skapa förutsättningar att överhuvudtaget kunna röra sig om du drabbats av smärta i trampdynorna.

Inlägg vi rekommenderar

Varför får man ont i trampdynan?

Den absolut vanligaste orsaken till att drabbas av smärta i trampdynan är överbelastning. Det kan till exempel handla om att du har ett jobb där du står eller går mycket. En annan vanlig orsak är om du exempelvis löptränar och nyligen har bytt till en annan typ av skor. I det fallet kan de nya skorna göra så att dina fötter belastas på ett annat sätt än vad de gjorde i dina gamla skor.

I mer sällsynta fall kan smärta i trampdynan bero på medfödda skador. Det kan bland annat röra sig om att din fot har medfödda egenheter, exempelvis kan mellanfotsbenen vara för korta eller för långa. En annan orsak kan vara att trampdynorna har blivit uttunnade vilket gör att benen utsätts för större belastning.

Överpronation ligger bakom många fall av smärtor i trampdynan

Om du vill ha mer teknisk information kring orsakerna så har forskning visat att ett tillstånd som kallas för överpronation är det vanligaste skälet till smärta i trampdynorna. Överpronation uppstår när fotens fem metatarsalben (benen som löper från fotens mitt till tålederna) kollapsar nedåt mot marken varje gång foten sätts i marken. Det får till följd att fotleden vinklas inåt och innebär i sin tur ett ökat tryck på metatarsalerna. Fotens framdel blir helt enkelt försvagad och leder till smärta i trampdynan.

Sammanfattning av orsaker

  • Överbelastning
  • Illasittande skor
  • Medfödda skador
  • Överpronation